Hur kommer det sig att hönor lägger 1 ägg per dag? Jag menar, de gör åtminstone det under sommarhalvåret. Våra Favarolle-hönor är lite unga och börjar precis komma igång med värpningen. Hittils har vi ökat från 1 ägg per dag till 3 stycken. Framåt våren lär vi drunkna i ägg om alla börjar värpa. Tur att det finns släktingar och grannar som är sugna på ägg från frigående hönor. Tyvärr är de inte ekologiska av ett par orsaker. Den största heter svårigheten att hitta hönsfoder till vettigt pris. Den andra orsaken är att jag inte är säker på att hönorna lider mer av det vi ger dem än ex i ett stort hönseri där man kör helt ekologiskt. Vi har fullfoder från Granngården som komplement och ger dem sedan sallad, majs, lite spannmå, snäckskal, och så vidare. Äpplen kastar hönsen sig över med stor entusiasm. De verkar också gilla att man kastar ut lite mat åt dem på golvet, så att de får picka runt själva i spånet. Och sedan är grankvistarna vi ställde in för att ge dem lite underhållning populära. Inte så att hönorna äter rent på en kvisst med detsamma, men de springer ut och in under dem och pickar i sig lite barr nu och då. På det hela taget verkar våra hönor trivas alldeles utmärkt och kommer att trivas ännu mer bara det blir varmare, så att vi kan släppa ut dem.
För övrigt: Tuppen och vår Amstaff brukar ha en tävling om vem som gal högst någon gång per dag. Vi vet fortfarande inte vem som vinner, men tuppen ser klart läskigare ut. kanske det beror på att hunden är mer "vår" än tuppen hunnit bli.
God ägg på er!
Skrivet av Erik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar